Jedna z definicji błonnika pokarmowego brzmi następująco : „Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka”. Można go porównać do wilgotnej gąbki, która przechodzi przez przewód pokarmowy i oczyszcza go .
Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba z nich występują w pożywieniu.
Błonnik rozpuszczalny - znajdziemy w owocach, owsie, nasionach roślin strączkowych.
Natomiast błonnik nierozpuszczalny w warzywach, kaszach, produktach z pełnego przemiału.
Rodzaj błonnika wpływa na jego funkcję. Konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości wody do wyzwolenia jego funkcji. Jeśli zlekceważymy to zalecenie będziemy mieli problemy z zaparciami, także warto o tym pamiętać, gdyż błonnik wchłania wodę.
Oto najważniejsze funkcję błonnika pokarmowego:
To tylko niektóre funkcję, które przypisuje się błonnikowi. Można by wymienić ich dużo więcej. Uwaga! Są jednak pewne jednostki chorobowe, gdzie błonnik eliminujemy, wtedy konieczne jest indywidualne podejście do pacjenta.